PROIECT DERULAT DE
Recrutare voluntari teatru labirint 4 Senses
Mulți dintre noi ascultăm muzică, urmărim filme sau, poate chiar mergem la teatru. Pentru unii dintre noi toate aceste lucruri nu au sens, însă. Deoarece lumea unora este fără sunete. E greu de imaginat, dar pentru persoanele cu deficiențe de auz, arta înseamnă doar ce se poate vedea. Iar posibilitățile prin care se pot exprima artistic, lipsesc cu desăvârșire.
Prin proiectul 4 SENSES aducem artele spectacolului mai aproape de tinerii cu deficiențe de auz și le creăm ocazii prin care să se exprime artistic. Devin atât consumatori, cât și creatori de produse culturale. Vizăm, pe de o parte, o formă de teatru ce este accesibilă nivelului de percepție a acestor categorii sociale, iar pe de altă parte tinerii cu deficiențe de auz și vorbire să realizeze ei înșiși un produs cultural, care aparent este destinat exclusiv persoanelor tipice – un spectacol de percuție și ritm. Toate acestea se întâmplă sub forma teatrului senzorial labirint și prin metoda basket beat (armonie de ritmuri și percuție percepând vibrația).
30 de tineri cu deficiențe de auz și vorbire din licee de profil din București, Buzău si Focșani vor lua parte la aceste activități. La final, ajung să se cunoască într-o tabără de creație să aducem impreună și să se cunoască toate cele trei grupuri de tineri ce sunt beneficiari direcți în proiect și să creeze împreună produse artistice adaptate lor (teatru, pictură, desen, modelaj etc).
Performance-ul de teatru labirint va avea loc cu sprijinul a 20 de voluntari, și se desfășura pentru 150 de tineri din cele 3 licee ce sunt alături de noi în proiect.
Implicăm tinerii în creșterea conștientizării din rândul publicului larg, prin implicarea lor în campaniile stradale Can You Hear Me?
Experimentarea culturii în diversele ei forme, basket beat, teatru labirint, campanii stradale, vor aduce bucurie dar și încredere în sine tinerilor cu deficiențe de auz și vorbire. Vor fi mai activi și mai implicați în viața culturală, care lipsește aproape cu desăvârșire din experiența lor.
Scopul proiectului
Scopul proiectului ”4 SENSES” este facilitarea accesului la produse culturale din aria artelor spectacolului pentru tinerii cu deficiențe de auz și vorbire, precum și sprijinirea posibilităților lor de exprimare în formă artistică.
Prin facilitarea accesului la cultură, tinerii devin atât consumatori, cât și creatori de produse culturale.
Obiectivele proiectului
* Dezvoltarea capacităților de percepție și integrare a vibrațiilor in forma unor ritmuri, pentru un număr de 30 de tineri cu deficiențe de auz si vorbire pe durata derulării atelierelor și spectacolului de basket beat;
* Constientizarea populației cu privire la provocarile tinerilor cu deficiențe de auz si vorbire in viața cotidiană prin intermediul campaniilor derulate de aceștia in perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022;
* Dezvoltarea ofertei culturale destinate tinerilor cu deficiențe de auz si vorbire prin intermediul celor două metode folosite – teatru labirint și basket beat – în perioada noiembrie – decembrie 2021;
* Facilitarea interacțiunilor dintre tinerii tipici și cei cu deficiențe de auz și vorbire prin reprezentații de teatru labirint prezentate în cele 3 licee în perioada noiembrie – decembrie 2021.
Beneficiarii directi
Beneficiarii direcți sunt atât tineri tipici, cât și tineri cu deficiente de auz si vorbire.
Tinerii cu deficiențe de auz și vorbire nu au acces la produsele culturale destinate majorității: teatru, concerte etc. și au nevoie să se implice in actiuni culturale adecvate nevoilor lor, să se exprime artistic, să fie creatori de artă si cultură.
Tinerii cu deficiențe de auz si vorbire – vor fi identificați și selectați cu ajutorul profesorilor din cele trei licee implicate in proiect.
Tinerii implicați in crearea piesei de teatru labirint, vor fi selectați prin anunț public de inscriere pe baza unui formular.
A. 20 tineri voluntari – crearea performance-ului de teatru labirint
B. tineri cu deficiențe de auz si vorbire:
1. 150 tineri (50/liceu) – participă la performance-uri de teatru senzorial ”4 SENSES”
2. 30 tineri (10/liceu)- implicați în atelierele de basket beat și în spectacolele ”Soundless beat”
3. 30 tineri (10/liceu) – implicați în campaniile de conștientizare ”Can you hear me?”
Descrierea problemei abordate
În decembrie 2018, în România există 23.564 de persoane surde (21.733 adulți și 1.831 copii). Deși teoretic există posibilități de adaptare a produselor culturale pentru a face accesibile persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, ele nu sunt reale disponibile, cum de exemplu este teatru radiofonic pentru persoane nevăzătoare.
Vizăm pe de o parte o formă de teatru ce este accesibilă nivelului de percepție a acestor categorii sociale, iar pe de altă parte tinerii cu deficiențe de auz si vorbire să realizeze ei inșiși un produs cultural, care aparent este destinat exclusiv persoanelor tipice – un spectacol de percuție și ritm. Aceste lucruri pot fi materializate în forma teatrului senzorial labirint și prin metoda basket beat (armonie de ritmuri și percuție percepand vibrația).
Ne propunem să materializăm aceste produse culturale in trei licee din trei orașe: București, Buzău si Focșani. Aceste locații au fost alese pentru ca sunt licee speciale pentru tineri cu acest tip de deficiențe. Ca o ultima activitate in proiect, nu propunem ca in cadrul unei tabere de creație să aducem impreună și să se cunoască toate cele trei grupuri de tineri ce sunt beneficiari direcți in proiect și să creeze impreună produse artistice adaptate lor (teatru, pictură, desen, modelaj etc). Tinerii devin astfel creatori de arta.
O problema legată de tinerii cu deficiențe de auz și vorbire este lipsa conștientizării în rândul populației a faptului că, într-o lume fără sunete, este greu, uneori imposibil pentru aceștia să acceseze forme ale artei – altele decât artele vizuale.
Astfel, proiectul 4 SENSES își propune să creeze tinerilor mai multe contexte în care să poată experimenta cultura, într-o manieră adaptată nevoilor lor: un spectacol de teatru senzorial labirint, ateliere de basket beat și campanii stradale.
Teatru senzorial labirint
Basket beat
Campanii stradale
Proiect derulat de Asociația AVATAR și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În Stare de Bine”.
www.instaredebine.ro
Colaborăm pentru realizarea acestui proiect cu trei școli și licee speciale din țară:
– Școala Gimnazială Specială Sfânta Maria din București
– Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău
– Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Elena Doamna” Focșani