PROIECT DERULAT DE
”𝐙𝐢-𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐛𝐮𝐧𝐞!” – 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐢𝐚𝐥𝐨𝐠𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐫𝐨𝐠𝐮𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐫𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐥 𝐥𝐢𝐜𝐞𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫!
În 25 octombrie 2024 am avut evenimentul de final împreună cu elevi, profesori și formatori din proiect!
Ne-am întâlnit la Liceul Tehnologic Elie Radu pentru a ”împacheta” experiența ultimelor două luni, în care activitățile au fost intense și intensive.
Începând cu 12 septembrie ne-am văzut aproape zilnic cu peste 30 de adolescenți pentru a explora subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor prin diferite metode artistice, non-formale și media.
Am recapitulat obiectivele pe care ni le-am setat, activitățile pe care le-am realizat pentru a ne atinge obiectivele, ce rezultate am obținut și ce lăsăm în urma proiectului.
În perioada septembrie-octombrie 2024, peste 30 de tineri proveniți din Liceul Tehnologic ”Elie Radu” din București și doi adolescenți din sistemul de protecție al sectorului 3 (DGASPC) au abordat tema drogurilor și a sănătății mintale alături de specialiștii din proiect și au creat diferite produse culturale.
Prin activitățile de scriere creativă, teatru, educație non-formală și sănătate mintală, beneficiarii au înțeles cauzele și riscurile consumului de droguri, dar și care ar fi alternativele sănătoase de gestionare a unor provocări emoționale sau relaționale, de ieșire din situații în care presiunea grupului poate fi covârșitoare, de împlinire a nevoilor de apartenență, acceptare, validare.
Pe scurt, în cifre: 11 participanți la atelierele de scriere creativă, 114 participanți la cele două evenimente de Bibliotecă Vie, 11 elevi participanți la atelierele de podcast și la crearea podcast-urilor, 12 participanți la atelierele de campanie online, 31 elevi participanți la atelierele de sănătate mintală/wellness, 12 adolescenți participanți la atelierele de teatru și la cele trei reprezentații, 104 elevi și 5 profesori spectatori la reprezentațiile piesei ”Zi-le pe bune!” din Liceul Elie Radu, aproximativ 100 de spectatori (elevi, profesori, reprezentanți ai diferitelor ONG-uri și instituții, studenți) la reprezentația din 24 octombrie de la UNATC.
Continuând pe aceeași linie a rezultatelor cuantificabile, în proiect am avut două evenimente de Bibliotecă Vie, trei reprezentații de teatru, șapte podcast-uri, o campanie online cu peste 20 de postări pe paginile de social media (Facebook, Instagram, TikTok), șase filme de documentare a atelierelor derulate.
Proiectul a vizat creșterea gradului de incluziune socială prin conștientizarea, combaterea și prevenirea consumului de droguri și, de asemenea, prin conștientizarea vulnerabilităților asociate sănătății mintale, făcând apel la diferite forme de artă și instrumente media.
E cool să nu consumi!
Proiectul a fost derulat de asociația AVATAR în parteneriat cu Liceul Tehnologic Elie Radu din București și cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului ”BUCUREȘTI 565. CONEXIUNI URBANE” 2024, domeniul ”Proiecte culturale incluzive și sociale”
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
______________________________________________________________________
AVATAR– Fondată în 2007, AVATAR este o asociație dedicată dezvoltării personale și valorificării potențialului copiilor și tinerilor, prin activități de educație non-formală.
Derulăm proiecte de creștere a accesului la cultură pentru grupuri vulnerabile (copii și tineri din mediul rural, de etnie roma, cu dizabilități), educație prin cultură, intervenție culturală, din sfera cetățeniei active etc.
Site:
Facebook şi Instagram:
https://web.facebook.com/AsociatiaAvatar
https://www.instagram.com/asociatia.avatar/
Contact de presă: Teodorescu Gabriela Luciana, email asociatiaavatar2020@gmail.com tel. 0731544469
Urmărim dezvoltarea componentei de educație culturală pentru adolescenții proveniți din instituții de ocrotire socială și medii vulnerabile, în vederea prevenirii și combaterii consumului de droguri. Folosim educația prin cultură, realizând un produs cultural ce îmbină scrierea creativă cu teatrul și o serie de intervenții media (podcasturi și campanie online pe Instagram și TikTok) cu rolul de a aduce în lumea tinerilor conținut educațional de calitate pe tematica abordată.
Asociația AVATAR normalizează dialogul informat într-un cadru sigur în rândul adolescenților și capacitarea acestora cu instrumentele și competențele necesare implicării civice în mediul online prin campanii de informare-promovare, podcast-uri.
Prin activitățile de scriere creativă, teatru, educație non-formală și sănătate mintală, beneficiarii înțeleg cauzele, riscurile consumului de droguri și alternativele sănătoase.
Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului ”BUCUREȘTI 565. CONEXIUNI URBANE” 2024, domeniul ”Proiecte culturale incluzive și sociale”.
Este singurul proiect din România în cadrul căruia 30 de tineri proveniți din sistemul de protecție socială sector 3, București și Liceul Tehnologic ”Elie Radu” vor aborda tema drogurilor și a sănătății mintale alături de specialiștii din proiect și vor crea un produs cultural și unul de informare pentru ceilalți tineri, dar și pentru populația largă.
Conform celui mai recent studiu, realizat în anul 2019 de către Agenția Națională Antidrog, la nivelul populaţiei generale se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit de 10,7%. Prevalenţa în ultimul an a acestui tip de consum este de 6%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună, se observă o prevalenţă de 3,9%.
În funcţie de grupa de vârstă, cele mai mari prevalenţe, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează în grupele de vârstă 15-34 ani, confirmând rezultatele celorlalte studii, conform cărora aceasta este grupa de vârstă cu cel mai mare risc de consum: 16,9%,10%, respectiv 6,6%. Concluziile a trei studii realizate în 2013, 2016, 2019 prezintă o creştere a consumului oricărui drog ilicit pentru toate cele trei tipuri de consum menționate (pentru consum experimental, de la 6,6% în 2013, la 10,7% în 2019, pentru consum recent, de la 2,5%, la 6%, pentru consum actual, de la 1,1%, la 3,9%)
Proiectul vizează creșterea gradului de incluziune socială prin conștientizarea, combaterea și prevenirea consumului de droguri şi, de asemenea, prin conștientizarea vulnerabilităților asociate sănătății mintale făcând apel la diferite forme de artă și instrumente media.
Finanțator:
Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri:
Liceul Tehnologic ”Elie Radu”, București
Direcția pentru Asistența Socială și Protecția Copilului a Sectorului 3, București
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
AVATAR– Fondată în 2007, AVATAR este o asociație dedicată dezvoltării personale și valorificării potențialului copiilor și tinerilor, prin activități de educație non-formală.
Derulăm proiecte de creștere a accesului la cultură pentru grupuri vulnerabile (copii și tineri din mediul rural, de etnie roma, cu dizabilități), educație prin cultură, intervenție culturală, din sfera cetățeniei active etc.
Site:
Facebook şi Instagram:
https://web.facebook.com/AsociatiaAvatar
https://www.instagram.com/asociatia.avatar/
Contact de presă: Teodorescu Gabriela Luciana, email asociatiaavatar2020@gmail.com tel. 0731544469
Obiectivul general al proiectului
”Zi-le pe Bune!” este creșterea gradului de incluziune socială prin conștientizarea, combaterea și prevenirea consumului de droguri şi, de asemenea, prin conștientizarea vulnerabilităților asociate sănătății mintale făcând apel la diferite forme de artă și instrumente media. Vrem să normalizăm dialogul informat într-un cadru sigur în rândul adolescenților și capacitarea acestora cu instrumentele și competențele necesare implicării civice în mediul online prin campanii de informare, de promovare, podcast. Prin activitățile de scriere creativă, teatru, educație non formală și sănătate mintală, beneficiarii înțeleg cauzele, riscurile consumului de droguri și alternativele sănătoase.
Urmărim dezvoltarea componentei de educație culturală pentru adolescenții proveniți din instituții de plasament și ocrotire socială și din medii vulnerabile în vederea prevenirii și combaterii consumului de droguri, fapt ce contribuie la creșterea calității domeniului cultural-educațional în municipiul București. Pentru combaterea și prevenirea fenomenului consumului de droguri folosim educația prin cultură, realizând un produs cultural ce îmbină scrierea creativă cu teatrul și o serie de intervenții media (podcast-uri și campanie online pe Instagram și TikTok) cu rolul de a aduce în lumea tinerilor conținut educațional de calitate pe tematica abordată.
Conform celui mai recent studiu, realizat în anul 2019 de către Agenția Națională Antidrog, la nivelul populaţiei generale se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit de 10,7%. Prevalenţa în ultimul an a acestui tip de consum este de 6%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună, se observă o prevalență de 3,9%.
”Zi-le pe bune!” este un proiect inovator care integrează componentele de teatru, scriere creativă, sănătate mintală, educație non-formală și media pentru a împuternici un grup de 30 de tineri din centrul de plasament Pinocchio București și Liceul Tehnologic Elie Radu să abordeze tema drogurilor și a sănătății mintale alături de specialiști din proiect și de a crea un produs cultural și unul de informare pentru ceilalți tineri și populația largă. Cei 30 de tineri vor participa la ateliere de teatru, la ateliere de scriere creativă, la ateliere de sănătate mintală, ateliere de marketing digital și evenimente de bibliotecă vie. Apoi vor realiza o piesă de teatru ca urmare a participării lor la ateliere și o campanie media prin Instagram, Tiktok și
podcasturi vis-a-vis de consumul de droguri și sănătatea mintală.
Proiectul urmărește intervenția pe 4 planuri:
– componenta de informare, educație și conștientizare asupra consumului de
droguri și sănătății mintale;
– componenta de cultură și safe space, foarte importantă pentru tinerii din centrele de plasament, dar și pentru cei din contexte vulnerabile, unde adolescenții vor avea oportunitatea de a dialoga deschis, atât peer-to-peer, cât și cu persoane cheie – prin intermediul activităților de scriere creativă, biblioteca vie, sănătate mintală și teatru;
– componenta de implicare civică – prin implicarea în dialog cu publicul, cu alți tineri, cadre didactice, părinți și alți utilizatori ai platformei TikTok, Instagram prin dezvoltarea cunoștințelor și competențelor din sfera Marketing digitalcomponenta de empowerment prin cultură și media- prin capacitatea participanților cu competențele și cunoștințele necesare pentru a realiza o piesă de teatru și mai multe episoade de podcast.
Ne propunem implicarea unui grup de 30 de tineri din sectorul 3 în activități cultural – educative variate, printr-o abordare interdisciplinară și colaborativă, construind o intervenție inovatoare, care îmbogățește și diversifică viața culturală și educațională a orașului București, pe o temă de mare importanță pentru societate, consumul de droguri în rândul tinerilor.
Finanțator:
Primăria Municipiului București prin ARCUB
Partener: Liceul Tehnologic “Elie Radu” Bucuresti
Partener: Consiliul Local al Sectorului 3 Bucuresti si Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului
„Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022”
„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB”
AVATAR– Fondată în 2007, AVATAR este o asociație dedicată dezvoltării personale și valorificării potențialului copiilor și tinerilor, prin activități de educație non-formală.
Facebook şi Instagram:
https://web.facebook.com/AsociatiaAvatar
https://www.instagram.com/asociatia.avatar/
Contact de presă: Teodorescu Gabriela Luciana, email: asociatiaavatar2020@gmail.com, tel: 0731 544 469