• asociatiaavatar2020@gmail.com
  • 0731 544 469

F.U.S.I.O.N - Facem Un Spectacol In Orașul Nostru

PROIECT DERULAT DE

În perioada 1 septembrie -15 noiembrie, Asociația AVATAR în parteneriat cu  Direcția pentru Asistența Socială și Protecția Copilului a Sectorului 3 București derulează proiectul F.U.S.I.O.N – Facem Un Spectacol In Orașul Nostru.

Obiectivul general al proiectului cultural este combaterea și prevenirea fenomenului de bullying- ului și cyberbullying și a violenței juvenile, prin mijloace ce au la bază educația prin cultură.

Vom crea un produs cultural ce îmbină arii ale teatrului social : teatru, storytelling, Basket Beat, instrumente neconvenționale – bazat pe povești reinterpretate, adaptate la realitatea post pandemică a tinerilor/adolescenților instituționalizați, din București.

Grupul țintă este constituit din 15 adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani, care provin din instituțiile de ocrotire socială și/sau centre de plasament din sectorul 3 al Bucureștiului.

Activitățile vor avea loc la Centrul de Plasament Pinocchio din București și vor cuprinde ateliere de Storytelling, ateliere de confecționare instrumente neconvenționale și Basket Beat, ateliere de teatru,  realizarea broșurii cu povești și ministagiunea de teatru, cu 5 reprezentații în locații publice din București (Teatrul Elisabeta, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul Excelsior, ARTHUB) și 3 reprezentații în 3 licee din București: Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”, Colegiul Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă” și Liceul Tehnologic ”Elie Radu”.

Beneficiarii indirecți sunt persoanele care vor participa la reprezentațiile spectacolului,  care vor avea loc în luna noiembrie în patru teatre/săli de spectacol și în trei licee. Alți beneficiari indirecți sunt elevii și cadrele didactice, în urma distribuirii broșurilor cu povești ce constituie instrument de lucru în combaterea și prevenirea situațiilor de bullying/cyberbulling, publicul impactat ca urmare a vizualizărilor postărilor din social media – Facebook, Instagram, site-ul asociației, publicul impactat ca urmare a vizualizării articolelor din presa on line cu privire la reprezentația produsului cultural final.

Problema bullying-ului este una destul de frecvent întâlnită în mediul adolescenților și al tinerilor, este o realitate cu care ei se confruntă în mediul școlar și nu numai. Fie ca sunt victime ale bullying-ului, fie ca sunt cei care îl generează, deopotrivă sunt victime ale acestei manifestări care lasă urme adânci în personalitatea fragilă a celui care acum se formează. Tendința este aceea de a se pune accentul pe cei către care se îndreaptă aceste acțiuni și pe bună dreptate, pentru ca nu de puține ori, consecința este destabilizarea persoanei, deseori ajungandu-se la disfunctionalitati in viata de zi cu zi si chiar la modificari la nivelul structurii de personalitate. Cu toate acestea, o atenție deosebita trebuie data și tinerilor care provoacă aceste acțiuni violente, de bullying asupra celorlalți. De multe ori faptul ca sunt neînțeleși, nevoia lor de recunoaștere, reminiscentele unei copilării lipsite de afecțiune, fac ca în adolescență să manifeste comportamente indezirabile ce ar putea fi redirecționate spre acțiuni ce nu sunt benefice lor și celorlalți.

Este cu atât mai mult cazul copiilor instituționalizați, unde mediul de cele mai multe ori nu a oferit stabilitate și constanță emoțională, rămânând de cele mai multe ori în limitele riguroase ale instituționalizării. Acest grup de beneficiari, tineri din centre de plasament, vor participa la activitățile proiectului prin intermediul cărora vor avea oportunitatea de a se implica în ateliere, ale căror conținut este de natură să îi susțină din punct de vedere emoțional.

Produsul cultural propus în cadrul proiectului este unul inedit, prezentarea unui spectacol complex ce conține o piesă de teatru pe baza unei povești concepută/adaptată de ei, la propria lor realitate, muzică și efectele sonore în cadrul reprezentației care să fie realizate de ei, cu instrumente confecționate în cadrul atelierelor și în care apar pasaje de ritm și percuție realizate cu ajutorul mingiilor de baschet, prin metoda basketbeat.

Conceptul propus în prezentul proiect este unul care dă libertate de creație tuturor beneficiarilor și susține nevoia lor de exprimare, într-o formă și un produs cultural final, care pe de o parte exprimă personalitatea și realitatea lor, iar pe de alta parte, forma prin care ajunge la public face accesibilă conștientizarea fenomenului de violență, în rândul tinerilor în mediul on line și off-line, fără a fi discriminați pozitiv sau negativ.

Valoarea adăugată a proiectului consta atât în esență cat și în forma produsului cultural. Produsul final este de fapt o îmbinare între teatru, muzică, ritm și percuție, elemente din sport și povești clasice reinterpretate. Pe lângă faptul că ineditul produsului cultural rezidă în fuziunea celor patru arii – componente ale teatrului social – noutatea este dată pe de o parte de modalitatea de abordare din cadrul atelierelor de storytelling (povesti clasice reinterpretate și adaptate), iar pe de altă parte de metoda Basketbeat, prin care se va realiza fondul sonor și muzical al piesei de teatru. Toate acestea împreună aduc plus valoare atât proiectului cât și conceptului de produs cultural, impactând astfel un public cat mai divers – ca vârstă și ca mediu social.

„Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022”

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB”

www.arcub.ro

www.pmb.ro