• contact@asociatia-avatar.ro
  • 0731 544 469

F.U.S.I.O.N - Facem Un Spectacol In Orașul Nostru

PROIECT DERULAT DE

În perioada 1 septembrie -15 noiembrie, Asociația AVATAR în parteneriat cu  Direcția pentru Asistența Socială și Protecția Copilului a Sectorului 3 București derulează proiectul F.U.S.I.O.N – Facem Un Spectacol In Orașul Nostru.

Obiectivul general al proiectului cultural este combaterea și prevenirea fenomenului de bullying- ului și cyberbullying și a violenței juvenile, prin mijloace ce au la bază educația prin cultură.

Vom crea un produs cultural ce îmbină arii ale teatrului social : teatru, storytelling, Basket Beat, instrumente neconvenționale – bazat pe povești reinterpretate, adaptate la realitatea post pandemică a tinerilor/adolescenților instituționalizați, din București.

Grupul țintă este constituit din 15 adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani, care provin din instituțiile de ocrotire socială și/sau centre de plasament din sectorul 3 al Bucureștiului.

Activitățile vor avea loc la Centrul de Plasament Pinocchio din București și vor cuprinde ateliere de Storytelling, ateliere de confecționare instrumente neconvenționale și Basket Beat, ateliere de teatru,  realizarea broșurii cu povești și ministagiunea de teatru, cu 5 reprezentații în locații publice din București (Teatrul Elisabeta, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul Excelsior, ARTHUB) și 3 reprezentații în 3 licee din București: Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”, Colegiul Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă” și Liceul Tehnologic ”Elie Radu”.

Beneficiarii indirecți sunt persoanele care vor participa la reprezentațiile spectacolului,  care vor avea loc în luna noiembrie în patru teatre/săli de spectacol și în trei licee. Alți beneficiari indirecți sunt elevii și cadrele didactice, în urma distribuirii broșurilor cu povești ce constituie instrument de lucru în combaterea și prevenirea situațiilor de bullying/cyberbulling, publicul impactat ca urmare a vizualizărilor postărilor din social media – Facebook, Instagram, site-ul asociației, publicul impactat ca urmare a vizualizării articolelor din presa on line cu privire la reprezentația produsului cultural final.

Problema bullying-ului este una destul de frecvent întâlnită în mediul adolescenților și al tinerilor, este o realitate cu care ei se confruntă în mediul școlar și nu numai. Fie ca sunt victime ale bullying-ului, fie ca sunt cei care îl generează, deopotrivă sunt victime ale acestei manifestări care lasă urme adânci în personalitatea fragilă a celui care acum se formează. Tendința este aceea de a se pune accentul pe cei către care se îndreaptă aceste acțiuni și pe bună dreptate, pentru ca nu de puține ori, consecința este destabilizarea persoanei, deseori ajungandu-se la disfunctionalitati in viata de zi cu zi si chiar la modificari la nivelul structurii de personalitate. Cu toate acestea, o atenție deosebita trebuie data și tinerilor care provoacă aceste acțiuni violente, de bullying asupra celorlalți. De multe ori faptul ca sunt neînțeleși, nevoia lor de recunoaștere, reminiscentele unei copilării lipsite de afecțiune, fac ca în adolescență să manifeste comportamente indezirabile ce ar putea fi redirecționate spre acțiuni ce nu sunt benefice lor și celorlalți.

Este cu atât mai mult cazul copiilor instituționalizați, unde mediul de cele mai multe ori nu a oferit stabilitate și constanță emoțională, rămânând de cele mai multe ori în limitele riguroase ale instituționalizării. Acest grup de beneficiari, tineri din centre de plasament, vor participa la activitățile proiectului prin intermediul cărora vor avea oportunitatea de a se implica în ateliere, ale căror conținut este de natură să îi susțină din punct de vedere emoțional.

Produsul cultural propus în cadrul proiectului este unul inedit, prezentarea unui spectacol complex ce conține o piesă de teatru pe baza unei povești concepută/adaptată de ei, la propria lor realitate, muzică și efectele sonore în cadrul reprezentației care să fie realizate de ei, cu instrumente confecționate în cadrul atelierelor și în care apar pasaje de ritm și percuție realizate cu ajutorul mingiilor de baschet, prin metoda basketbeat.

Conceptul propus în prezentul proiect este unul care dă libertate de creație tuturor beneficiarilor și susține nevoia lor de exprimare, într-o formă și un produs cultural final, care pe de o parte exprimă personalitatea și realitatea lor, iar pe de alta parte, forma prin care ajunge la public face accesibilă conștientizarea fenomenului de violență, în rândul tinerilor în mediul on line și off-line, fără a fi discriminați pozitiv sau negativ.

Valoarea adăugată a proiectului consta atât în esență cat și în forma produsului cultural. Produsul final este de fapt o îmbinare între teatru, muzică, ritm și percuție, elemente din sport și povești clasice reinterpretate. Pe lângă faptul că ineditul produsului cultural rezidă în fuziunea celor patru arii – componente ale teatrului social – noutatea este dată pe de o parte de modalitatea de abordare din cadrul atelierelor de storytelling (povesti clasice reinterpretate și adaptate), iar pe de altă parte de metoda Basketbeat, prin care se va realiza fondul sonor și muzical al piesei de teatru. Toate acestea împreună aduc plus valoare atât proiectului cât și conceptului de produs cultural, impactând astfel un public cat mai divers – ca vârstă și ca mediu social.

„Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022”

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB”

www.arcub.ro

www.pmb.ro

Comunicat de presă

București, 2 noiembrie 2022

”A fost odată, azi” – un spectacol anti-bullying, jucat de copiii și tinerii din Centrul Pinocchio pe scenele teatrelor bucureștene

     București, 2 noiembrie 2022 Asociația AVATAR și ARCUB vă invită la reprezentațiile spectacolului ”A fost odată, azi!”, din cadrul proiectului F.U.S.I.O.N.- Facem Un Spectacol In Orașul Nostru, inspirat din povești clasice și realizat de copiii și tinerii din Centrul Pinocchio, împreună cu regizorul Iulian Glita și actorul Vlad Anghel.

      Este singurul proiect din România în cadrul căruia peste 15 tineri proveniți din instituții de plasament au creat și joacă o piesă de teatru inspirată din povești clasice, reinterpretate și adaptate vieții lor. Spectacolul este unul inedit, complex, ce conține teatru, pantomimă, muzică și efectele sonore realizate de ei, cu instrumente confecționate în cadrul atelierelor și pasaje de ritm și percuție realizate cu ajutorul mingiilor de baschet, prin metoda Basket Beat.

    ”I-am cunoscut la începutul acestei luni. Când le-am zis că cel mai mult ne vom juca la aceste ateliere, ei se așteptau la leapșa sau ascunselea, au fost surprinși de jocurile atipice pe care le-am propus. Le-am tot zis că vom face un spectacol și că vom juca în teatrele din București, dar nu m-au luat în serios. Acum, la sfârșit de drum, cu o seară înainte de spectacol, ne-am convins cu toții că magia există. A fost un efort uriaș, ce a necesitat multă dedicare și muncă grea, dar privind acum în spate, procesul pe care acești oameni superbi l-au început parcă e scos din filme.” Vlad Anghel, formator teatru.

     Scenariul a fost scris pe baza mai multor povești clasice aduse în cadrul atelierelor de storytelling, în viața cotidiană a copiilor și tinerilor din Centrul de Plasament Pinocchio din București. De la începutul lunii septembrie până la începutul lui noiembrie au fost organizate ateliere de Storytelling, de confecționare de instrumente neconvenționale din lemn, ateliere de teatru și de Basket Beat, o metodă nouă de animare comunitară.

      ”La începutul proiectului, în primele ateliere, s-au identificat situațiile de bullying din poveștile clasice, pentru că în marea lor majoritate acestea conțin în intrigă astfel de contexte: Cenușăreasa, Albă-ca-Zăpada, Rățușca cea urâtă etc.. Cinci dintre acestea au fost studiate, adaptate, repovestite și astfel publicate. Problematica agresiunii, de orice natură ar fi în aceste povești, este una ușor de identificat în viața reală, fie că se regăsește sau nu în experiența personală a povestitorului. Ca să exemplificăm, aproape orice copil ce trăiește într-un centru de plasament sau în plasament se identifică  în personaje ca Hansel și Gretel, părăsiți de părinți ajung la ”căsuța din turtă dulce” – mediul securizant – iar conflictul se iscă ori de câte ori se simte neacceptați, izolați, moment în care ”Baba Cloanța” poate apărea în persoana oricui adoptă o astfel de atitudine.”, Bianca Milanda Hotea, formator Storytelling

     Poveștile lucrate împreună cu copiii se găsesc online, într-o broșură ce abordează tema bullying-ului și cyberbullying-ului din perspectiva poveștilor clasice analizate, studiate și reinterpretate pe parcursul a nouă workshop-uri. În modul în care este construită și concepută, prin diferitele situații de agresiune relevate în poveștile reinterpretate, materialul de față poate fi instrument de lucru în cadrul orelor de consiliere, dirigenție, în activitățile extra curriculare din mediul educației formale din cel puțin două motive: al metodei și al conținutului.

Ministagiunea de teatru va avea loc între 2 și 15 noiembrie 2022 pe scena unor mari teatre din București:

2 noiembrie 2022, ora 18.00 – Teatrul Metropolis

5 noiembrie 2022, ora 12.00 – Teatrul Recul

7 noiembrie 2022, ora 14.00 – Teatrul Excelsior

11 noiembrie 2022, ora 11.00 – Teatrul Infinit

13 noiembrie 2022, ora 18.00 – Teatrul Țăndărică

     Statisticile în ceea ce privește bullying-ul și violența juvenilă sunt îngrijorătoare: în România, 1 copil din 2 este supus unei forme de violență fizică, emoțională sau sexuală, alături de alte contexte sociale, economice și educaționale care îl predispun la a fi victimă sau agresor al altora: 1 copil din 3 trăiește în risc de sărăcie și excluziune socială, 1 din 2 copii este afectat de analfabetism funcțional.

     Proiectul vizează combaterea și prevenirea fenomenului de bulliyng, de cyberbullying și cel al violenței juvenile cu ajutorul educației prin cultură; la finalul atelierelor s-a realizat un produs cultural ce îmbină arii ale teatrului social – teatru, storytelling, Basket Beat – prin metode și mijloace neconvenționale pe baza unor povești reinterpretate, adaptate la realitatea post pandemică a tinerilor/adolescenților instituționalizați din București.

Finanțator:

Primăria Municipiului București prin ARCUB

Partener:

Direcția pentru Asistența Socială și Protecția Copilului a Sectorului 3

„Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022”

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB”

AVATAR– Fondată în 2007, AVATAR este o asociație dedicată dezvoltării personale și valorificării potențialului copiilor și tinerilor, prin activități de educație non-formală.

Derulăm proiecte din sfera cetățeniei active, creșterea accesului la cultură pentru grupuri vulnerabile (copii și tineri din mediul rural, de etnie roma, cu dizabilități), educație prin cultură, intervenție culturală etc.

https://asociatia-avatar.ro/

Facebook şi Instagram:

https://web.facebook.com/AsociatiaAvatar

https://www.instagram.com/asociatia.avatar/

Contact de presă: Teodorescu Gabriela Luciana, email asociatiaavatar2020@gmail.com tel 0731 544 469