Vechi și nou
Călușul și Drăgaica renasc în Găujani
PROIECT DERULAT DE
Perioada: februarie-iulie 2024
Locul de desfășurare: Găujani, jud. Giurgiu
Tematica abordată: Patrimoniu imaterial
Parteneri: Asociația Datini Educație Cultură Găujani și Primăria Găujani
Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Scopul proiectului este promovarea elementelor de patrimoniu imaterial specifice zonei Vlașca.
Obiectivul general este creșterea gradului de acces la produse culturale din aria patrimoniului imaterial pentru copiii și tinerii din mediul rural.
Prin activitățile derulate în proiect se deschide calea spre o cunoaștere mai aprofundată a valorilor naționale fundamentale, dar și de apropiere a tinerilor de o zonă culturală ce tind a o cunoaște doar la nivel empiric.
Trăim într-o lume în care cei mai mulți dintre noi ne petrecem un timp îndelungat în mediul online, căutăm informații despre orice, consumăm produse culturale mai ales sub formă video sau de imagine, astfel că ne dorim să punem în spațiul online trei tipuri de materiale (video, o expoziție foto și o broșură) care să faciliteze consumul și accesul la elementele patrimoniului imaterial național.
Folosind elemente ce țin de cultură, copiilor li se va educa aplecarea spre cultură, tradiții, obiceiuri, pe care le pot transmite si folosi în viața lor pe mai departe si pentru a duce spre generațiile următoare elemente identitare românești (Sursa: ”Identitate, tradiții, bunăstare locala. Comuna Găujani, județul Giurgiu”. Material realizat in cadrul proiectului ”Identitate, tradiție, bunăstare locală” al Fundației PACT)
Multe ”cântece din bătrâni” și colinde locale s-au pierdut de-a lungul vremii, dar prin contribuția Asociației Datini Educație Cultură Găujani, un număr de aproximativ 50 de cântece și colinde vechi au fost recuperate si transcrise pentru a putea fi readuse la viață.
În prezent în Găujani nu mai există o ceată de Călușari, deși această tradiție a făcut parte din viața și structura identitară a localității zeci de ani. Ultima ceată și-a încheiat activitatea în anul 2008, dar încă există foști călușari din 2 generații diferite, dar și doamne care jucau Drăgaica, care sunt o sursă de informații de neprețuit pentru noua generație, pe care noi ne dorim să o ”exploatăm”.
Considerăm că este de datoria noastră să păstrăm în primul rând informațiile istorice ale acestor obiceiuri, dar și să contribuim la readucerea lor în viața comunității.
Adevărata valoare a anumitor obiceiuri, semnificația lor, etapele de desfășurare concrete nu ne mai sunt nici noua foarte bine-cunoscute, rămânând undeva în negura timpurilor trecute. Astfel că, atunci când există persoane care pot contribui la păstrarea și perpetuarea unora dintre aceste obiceiuri, avem datoria morală de a le face loc în istoria locală și națională.
In ultimii ani se poate constata însă un real interes față de cultura tradițională prin apariția unui cadru legislativ de protejare a patrimoniului cultural imaterial (Legea nr. 26/2008), prin dezvoltarea de programe culturale naționale care au condus la revitalizarea meșteșugurilor tradiționale și a creației artistice populare.
În iunie, vă așteptăm la Festivalul Verii Vlăscene!
În perioada 22-24 iunie 2024 vom realiza mai multe evenimente reunite sub numele de Festivalul Verii Vlăscene, care vor cuprinde:
– Jocul Călușului în cele 3 sate ale comunei Găujani: Găujani, Cetățuia și Pietrișu
– Jocul Drăgaicei în cele 3 sate ale comunei Găujani: Găujani, Cetățuia și Pietrișu
– Participarea la Festivalul ”Călușul ca pe Vlașca” de la Giurgiu