• contact@asociatia-avatar.ro
  • 0731 544 469

”Vechi și nou – Călușul și Drăgaica renasc în Găujani”

Vechi și nou

Călușul și Drăgaica renasc în Găujani

PROIECT DERULAT DE

Perioada: februarie-iulie 2024

Locul de desfășurare: Găujani, jud. Giurgiu

Tematica abordată: Patrimoniu imaterial

Parteneri: Asociația Datini Educație Cultură Găujani și Primăria Găujani

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Scopul proiectului este promovarea elementelor de patrimoniu imaterial specifice zonei Vlașca.

Obiectivul general este creșterea gradului de acces la produse culturale din aria patrimoniului imaterial pentru copiii și tinerii din mediul rural.

Prin activitățile derulate în proiect se deschide calea spre o cunoaștere mai aprofundată a valorilor naționale fundamentale, dar și de apropiere a tinerilor de o zonă culturală ce tind a o cunoaște doar la nivel empiric.

Trăim într-o lume în care cei mai mulți dintre noi ne petrecem un timp îndelungat în mediul online, căutăm informații despre orice, consumăm produse culturale mai ales sub formă video sau de imagine, astfel că ne dorim să punem în spațiul online trei tipuri de materiale (video, o expoziție foto și o broșură) care să faciliteze consumul și accesul la elementele patrimoniului imaterial național.

Folosind elemente ce țin de cultură, copiilor li se va educa aplecarea spre cultură, tradiții, obiceiuri, pe care le pot transmite si folosi în viața lor pe mai departe si pentru a duce spre generațiile următoare elemente identitare românești (Sursa: ”Identitate, tradiții, bunăstare locala. Comuna Găujani, județul Giurgiu”. Material realizat in cadrul proiectului ”Identitate, tradiție, bunăstare locală” al Fundației PACT)

Multe ”cântece din bătrâni” și colinde locale s-au pierdut de-a lungul vremii, dar prin contribuția Asociației Datini Educație Cultură Găujani, un număr de aproximativ 50 de cântece și colinde vechi au fost recuperate si transcrise pentru a putea fi readuse la viață.

În prezent în Găujani nu mai există o ceată de Călușari, deși această tradiție a făcut parte din viața și structura identitară a localității zeci de ani. Ultima ceată și-a încheiat activitatea în anul 2008, dar încă există foști călușari din 2 generații diferite, dar și doamne care jucau Drăgaica, care sunt o sursă de informații de neprețuit pentru noua generație, pe care noi ne dorim să o ”exploatăm”.

Considerăm că este de datoria noastră să păstrăm în primul rând informațiile istorice ale acestor obiceiuri, dar și să contribuim la readucerea lor în viața comunității.

Adevărata valoare a anumitor obiceiuri, semnificația lor, etapele de desfășurare concrete nu ne mai sunt nici noua foarte bine-cunoscute, rămânând undeva în negura timpurilor trecute. Astfel că, atunci când există persoane care pot contribui la păstrarea și perpetuarea unora dintre aceste obiceiuri, avem datoria morală de a le face loc în istoria locală și națională.

In ultimii ani se poate constata însă un real interes față de cultura tradițională prin apariția unui cadru legislativ de protejare a patrimoniului cultural imaterial (Legea nr. 26/2008), prin dezvoltarea de programe culturale naționale care au condus la revitalizarea meșteșugurilor tradiționale și a creației artistice populare.

În iunie, vă așteptăm la Festivalul Verii Vlăscene!

În perioada 22-24 iunie 2024 vom realiza mai multe evenimente reunite sub numele de Festivalul Verii Vlăscene, care vor cuprinde:

– Jocul Călușului în cele 3 sate ale comunei Găujani: Găujani, Cetățuia și Pietrișu

– Jocul Drăgaicei în cele 3 sate ale comunei Găujani: Găujani, Cetățuia și Pietrișu

– Participarea la Festivalul ”Călușul ca pe Vlașca” de la Giurgiu

COMUNICAT DE PRESĂ

Comunicat Final

”Vechi și nou – Călușul și Drăgaica renasc în Găujani”

Asociația AVATAR a readus la viață două vechi ritualuri cu ajutorul tinerilor din Găujani

În data de 26 iulie 2024 de la ora 11.00 va avea loc evenimentul final al proiectului ”Vechi și nou – Călușul și Drăgaica renasc în Găujani”, în localitatea Găujani, la sediul Asociației Datini Educație Cultură – Găujani, ocazie cu care ne vom bucura din nou de dansurile pe care tinerii le-au readus la viață prin intermediul proiectului în lunile care au trecut.

Rezultatele proiectului sunt tocmai aceste momente artistice ale tinerilor, împreună cu alte produse create în proiect, precum materialele video de documentare a ritualurilor și activităților derulate, dar și broșura proiectului, în care veți găsi informații valoroase despre istoricul, portul și semnificațiile celor două obiceiuri (link broșură: https://asociatia-avatar.ro/vechi-si-nou-calusul-si-dragaica-renasc-in-gaujani/ )

Multe ”cântece din bătrâni” și colinde locale s-au pierdut de-a lungul vremii, dar prin contribuția Asociației Datini Educație Cultură – Găujani, un număr de aproximativ 50 de cântece și colinde vechi au fost recuperate si transcrise pentru a putea fi readuse la viață.

În prezent, prin intermediul proiectului am reconstituit în Găujani o ceată de Călușari și una de Drăgaice, această tradiție fiind parte din viața și structura identitară a localității zeci de ani. Ultima ceată și-a încheiat activitatea în anul 2008, dar încă există foști călușari din 2 generații diferite, dar și doamne care jucau Drăgaica, care au fost o sursă de informații de neprețuit pentru noua generație, pe care noi am valorificat-o în produsele culturale create.

Considerăm că este de datoria noastră să păstrăm în primul rând informațiile istorice ale acestor obiceiuri, dar și să contribuim la readucerea lor în viața comunității.

Astfel, am creat pentru copii/tineri experiențe concrete ale ritualului Călușului și Drăgaicei prin care i-am apropiat de obiceiurile și tradițiile locale, de identitatea culturală locală.

Valoarea adăugată vine din aplecarea asupra unor obiceiuri românești reprezentative pentru cultura populară românească, importante pentru noi și pentru umanitate, așa cum este Ritualul Călușului. Chiar daca Drăgaica nu este un obicei atât de complex și nu se află înscris în Patrimoniul Universal, este un obicei legat de identitatea și credințele noastre populare, ce a meritat în egală măsură să fie adus la viață, mai ales că este legat direct de un alt element esențial al culturii noastre: cămașa cu altiță, care se poartă de către femeile care joacă Drăgaica.

Valoarea adăugată a proiectului a constat și în descoperirea, încurajarea și dezvoltarea aptitudinilor artistice ale copiilor, atragerea spre valorile culturale imateriale, fundamentale ce definesc poporul român, în scopul dezvoltării lor creative și a potențării înclinațiilor acestora spre arte. Cultura poporului român, din care suntem parte toți și care ne definește dincolo de barierele care ne separă este liantul dintre generații, modul prin care ne putem ancora în trecut, ca rădăcinile unui copac în pământ.

Beneficiarii proiectului au fost 25 de copii și tineri din Găujani, care au învățat despre valorile naționale culturale din sfera patrimoniului imaterial, au beneficiat de conținuturi educaționale video și scrise și au devenit parte din istoria culturală a comunității prin recrearea celor două cete: ceata Călușarilor și cea a Drăgaicelor. Peste 50 de ateliere de dans tradițional, de transmitere și documentare a obiceiurilor, un festival de 3 zile, o expoziție de fotografie a generațiilor de Călușari și Drăgaice – toate acestea au animat comunitatea începând cu luna februarie 2024. 

Beneficiarilor, copiilor și tinerilor din toată țara, dar și publicului larg li s-au pus la dispoziție diferite materiale video în care li se explică obiceiuri și tradiții, simboluri folclorice, cât și importanța prezervării lor. Acestea se găsesc pe canalul de YouTube al Asociației AVATAR – https://www.youtube.com/playlist?list=PLhUEbk2PZfnFZ2UbN696VqbqyBkYZS1sa

Ne dorim ca toți adolescenții și copiii să aibă acces la cultură, să devină nu numai consumatori dar și creatori de produse culturale.

”Vechi și nou – Călușul și Drăgaica renasc în Găujani”  este un proiect al Asociației AVATAR, derulat în perioada februarie-iulie 2024 în parteneriat cu Asociația Datini Educație Cultură – Găujani, primăria Comunei Găujani, Școala Gimnazială ”Drăghici Davila” Găujani și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

_____________________________________________________________________________________

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”