Parteneri

header

Evenimente

Proiect de educatie prin cultura

  

 

 

 

Istorie si actualitate - femei rome pe scena vietii

 

 

Imagineaza-ti ca nu stii sa citesti, sa scrii sau sa socotesti. Cat de mult te-ar limita?

 

Daca ar trebui sa scrii o cerere sau sa te uiti pe un bon de casa, dar nu ai putea?

Daca ar trebui sa citesti un contract de angajare, ori un contract la o banca, dar nu ai putea?

Daca ai vrea sa iti cunosti drepturile si obligatiile scrise intr-un regulament sau o lege si nu ai putea?

Sau daca efectiv nu ai putea sa-ti ajuti copilul la teme?

 

Asociatia AVATAR a demarat proiectul "Istorie si actualitate - femei rome pe scena vietii", pornind de la o nevoie reala reiesita din interactiunea cu un grup de femei din zona Rahova-Uranus si de la datele care arata ca exista inca un numar mare de persoane care au deficiente de scriere si dificultati de citire.

Pentru ca aceste dificultati genereaza o excludere din diferite aspecte ale vietii, ne-am propus sa pornim proiectul prin adresarea unei cauze a posibilitatilor reduse de exprimare culturala in randul femeilor rome care traiesc in zone defavorizate cultural din Bucuresti (Rahova, Uranus, Ferentari).

 

Avand la baza realitatea curenta a vietii unei parti importante a comunitatii de femei din zona Rahova-Uranus, o zona in care gentrificarea lasa un grup vulnerabil sa isi gaseasca propriile modalitati de a-si rezolva problemele (legate de locuire, educatie, acces la servicii), Asociatia AVATAR isi propune sa exploreze prin mijloace artistice realitati si perceptii, istorie si actualitate, prin ochii femeilor rome din zilele noastre.

 

Prin proiectul "Istorie si actualitate - femei rome pe scena vietii" avem in vedere in egala masura valorizarea contributiei minoritatii rome la construirea Romaniei moderne prin actiunile culturale cu caracter educational pe care ni le propunem in cadrul proiectului(creare de texte si storytelling, teatru si dans bazate pe experienta de viata a femeilor rome din grupul tinta si spectacole pentru publicul larg).

 

Inainte de a putea recunoaste contributia minoritatii rome la istoria si cultura Romaniei este nevoie ca aceasta sa fie cunoscuta, iar pentru a o face cunoscuta este necesar sa fie gasite mijloace prin care sa fie exprimata.

Pentru a imputernici femeile din cadrul proiectului in legatura cu posibilitatile personale de exprimare si de implicare in viata culturala vom realiza o serie de 24 de ateliere (8 de dezvoltare a competentelor de comunicare in limba romana, 4 de scriere texte si storytelling, 8 de teatru si 4 de dans), in care femeile beneficiare sa experimenteze diferite modalitati de exprimare artistica, dupa ce isi vor consolida baza de comunicare in limba romana.

 

Suntem in faza demararii celor opt ateliere de dezvoltare a competentelor de comunicare in limba romana. Si ne axam intr-o prima faza pe deprinderea scrierii si a citirii simple, urmand a ne concentra si pe situatii de scriere si citire mai complexe care sa le ajute efectiv in viata de toate zilele: de la citirea unui contract de munca sau scrierea unei cereri, pana la citirea unei hotarari legislative - situatii regasite adesea in experienta cotidiana a acestor femei care le limiteaza foarte mult accesul la servicii, locuri de munca, exprimare sau educatie.

 

In fazele urmatoare, proiectul nostru va genera o serie de produse culturale pentru publicul larg (spectacole de teatru, spectacole de dans si seri de lectura) menite sa promoveze cultura si identitatea minoritatii rome, ca parte a culturii nationale.

Atelierele de scriere si storytelling, teatru si dans se vor concretiza in 8 evenimente publice la care asteptam peste 360 de persoane. Evenimentele vor avea loc in locatiile oferite de parteneri (spatiu neconventional al barului teatru Macaz, comuna Gaujani), dar si in alte locatii ulterior selectate.

 

 

Pe termen lung, AVATAR doreste sa ajute la crearea de ateliere in parteneriat cu institutiile doritoare care sa vina in ajutorul persoanelor dezavantajate ce doresc sa isi dezvolte competente de comunicare in limba romana.

Femeile participante vor putea organiza actiuni de suport pentru alte femei, de imputernicire a acestora pentru a se dezvolta si exprima la nivel social, cultural. De asemenea, femeile vor deveni un real sprijin pentru copiii care merg la scoala in pregatirea temelor, dar si in incurajarea lor sa-si continue studiile, inspirandu-i prin propriul exemplu.

Prin acest proiect, toate femeile direct implicate vor putea deveni initiatoare ale schimbarilor dorite, capabile sa inteleaga intreg contextul in care se intampla aceasta schimbare, sa mobilizeze resurse.  Prin toate activitatile ne propunem sa inspiram, sa trezim dorinta de dezvoltare si de ajutorare a altora sa isi imbunatateasca viata.

 

Participarea la cultura, la evenimente, lectura, actoria, dansul creeaza o punte intre oameni din diferite contexte economice, culturale, sociale. Arta este un limbaj care poate contine experiente si sentimente, exprimare de sine si conectare cu ceilalti. Iar imputernicirea femeilor beneficiare pentru a se deschide, pentru a capata curajul de a se promova pe sine, valorile lor si potentialul lor si al comunitatii rome din care provin sunt esentiale.

 

Proiectul este co-finantat de AFCN si se desfasoara in parteneriat cu Teatrul Macaz, La Bomba Studios, Scoala "Ferdinand I", Asociatia "Datini, Educatie, Cultura – Gaujani".